Перемога лівих - тренд європейської політики?

2012-05-11 17:33:23

Міркування з приводу переможного маршу лівих партій на виборах у Європі.

Франсуа Оланд - перший соціаліст на цій посаді з 1980-х. "Я Президент молоді Франції", - сказав він на своїй переможній промові. Чи може собі дозволити такі висловлювання Президент України, Прем'єр чи представники трьох провладних фракцій в Парламенті. Кого ж представляють вони?

Щодо Саркозі, то вперше Президент Франції пробув у кріслі лише один термін і не був переобраний. Ліві ідеї були сприйняті в суспільстві, де французькі мільйонери самі запропонували платити більше податків. В Україні ж був "Податковий майдан", переламане через коліно рішення про прийняття Податкового кодексу, міністри, віце-прем'єри, депутати та син Президента в списку Forbes 100 найбагатших українців.

На парламентських виборах у Греції три партії, що показали ривок - ліві. Це Коаліція лівих радикалів SYRIZA, комуністи з KKE та ліві демократи DIMAR.

На місцевих виборах в Італії теж яскраво проглядається тенденція відходу від консерватизму правих та центристів. Яскравий стрибок показав Рух Національного Звільнення, або Рух п'яти зірок (Movimento di Liberazione Nazionale) на чолі з коміком та блогером Беппе Грілло.

В Україні найвідомішими представниками лівих є СПУ та КПУ. Перша пожертвувала ідеологією та репутацією, увійшовши до коаліції, у пізніше розпущеному Президентом Парламенті п'ятого скликання, чим втратила довіру народу. Друга, замість ідеології і принципів, виїжджає на ностальгічних нотках за радянським минулим.

Гра правилами перед кожними виборами дозволяє вигравати лише тим, хто їх придумав, а не тим, хто хоче зіграти за правилами. Виборче законодавство, змінене під конкретні вибори, як відомий танок-гра Лімбо, коли під карибські ритми потрібно відхилившись пройти під паличкою, дозволяє виграти лише "духовним карликам", а достойних залишає в програші.

Українцям теж потрібно зробити свій вибір, щоб не програти.

Сьогодні в Україні немає лівих партій із довірою українців. Але є громадянські рухи, які з'явилися як відповідь на виклики сьогодення, на наступ політично оформленого великого капіталу на права людей. Вони точно не є представниками великого капіталу, і точно відстоюють соціальні права, і їм точно довіряють. Чи з'явиться шанс для прихильників лівих ідей в Україні?

Петро Рябенко
активіст громадської організації "Ніхто Крім Нас", адвокат

http://www.gazeta.ua/blog/3956/peremoga-livih-trend-evropejskoji-politiki

Unable to Connect to tcp://informer.gismeteo.ru:80. Error #110: Connection timed out